0

Vasból kovácsolt energia

Dr. habil. Fritz Péter, okleveles táplálkozástudományi szakember, az egészségtudományok doktora nyilatkozott a Ferencváros Zöld és Fehér magazinjának.
A fáradtság mindennapi dolog – különösen egy teljesítőképessége határán mozgó sportoló esetében. De ha a levertséghez állandó levertség, koncentrációs zavar és fokozatos teljesítményromlás is párosul, akkor nagy valószínűség több van a háttérben, mint egyszerű kimerültség. Pontosabban kevesebb. Méghozzá az egyik létfontosságú ásványi anyagból, a vasból.

Bár minden sportolónál előfordulhatnak kevésbé eredményes időszakok, amennyiben az állóképesség tartósan visszaesik, nagy eséllyel valamilyen tápanyaghiány áll ennek háttérben. Ebben a versenyben pedig jó esélyekkel áll rajthoz a vas, amely az egyik leggyakoribb hiányelem sportolók és rendszeres mozgást nem végzők esetében egyaránt. „Bár az életkortól a sportágon át a táplálkozási szokásokig sok tényező hatással van rá, általánosságban kijelenthető, hogy az aktív sport, ezen belül is a magasabb intenzitású sportágak – így például a hosszútáv futás, a nyíltvízi úszás vagy a maratoni kajak távok – érdemben növelik a vashiány rizikóját. A szervezet ugyanis a magasabb teljesítményhez több vasat használ fel, aminek nyomán csökken a vér hemoglobin szintje” – segít megérteni a magas terhelés alatt testünkben lezajló folyamatokat Dr. habil. Fritz Péter táplálkozástudományi szakértőnk, kiemelve, hogy azonosíthatók a vashiány szempontjából kimondottan veszélyeztetett csoportok a sporton belül és azon kívül is. „Előbbiek csoportjába tartoznak azok, akik rendszeresen állóképességi edzéseken vesznek részt, esetleg testsúlycsökkentés céljából mérséklik a kalóriabevitelüket, vagy valamilyen szélsőséges táplálkozási irányelv szerint étkeznek – így például vegák vagy vegánok. A fiatal sportolók azért érdemelnek kitüntetett figyelmet, mert gyakran nem az aktivitásuknak megfelelően táplálkoznak, amíg a nők esetében a sport jelentette kockázatokat a menstruációs ciklus, az aktív sporton kívül pedig a terhesség és a szoptatás időszaka sokszorozza meg.”

Egyértelmű jelek

Ráadásul anémiás helyzet nagyon gyorsan kialakulhat, elég hozzá egy sérülést követő műtét vagy egy véradás is. „Ezért is fontos, hogy rendszeresen kontroll alatt tartsuk a sportolókat, az ő esetükben ugyanis a nagyobb vasforgalom miatt relatíve gyorsabban ürülnek ki a raktárkészletek.” A szakember szerint normál esetben ez a rendszeresség félévente megismételt laborvizsgálatot jelent, de amint hiánytünetek lépnek fel, ennek gyakoriságát növelni kell. Segít azonban, hogy egészen beszédes szimptómák együttes jelenlétére kell figyelmesnek lennünk. Ezek között is a fáradékonyág, az állandó kimerültség, a sápadt bőrszín, a légszomj, valamint a töredezett haj és körmök a legárulkodóbbak. Mivel pedig a vasszint hat a szervezet oxigén-ellátóképességére, a teljesítmény romlásában is azonnal megmutatkozik mindez. De gyakori kísérő a koncentrációs zavar, amit egyébként gyermekek esetében hiperaktivitással társítanak, és sportolással igyekeznek „orvosolni”. „Ha azonban az ilyen figyelemzavar hátterében vashiány áll, a sport csak tüneti kezelést jelent, ráadásul az aktivitással tovább romolhat az anémiás helyzet.”

Megfelelő körítés

Ráadásul anémiás helyzet nagyon gyorsan kialakulhat, elég hozzá egy sérülést követő műtét vagy egy véradás is. „Ezért is fontos, hogy rendszeresen kontroll alatt tartsuk a sportolókat, az ő esetükben ugyanis a nagyobb vasforgalom miatt relatíve gyorsabban ürülnek ki a raktárkészletek.” A szakember szerint normál esetben ez a rendszeresség félévente megismételt laborvizsgálatot jelent, de amint hiánytünetek lépnek fel, ennek gyakoriságát növelni kell. Segít azonban, hogy egészen beszédes szimptómák együttes jelenlétére kell figyelmesnek lennünk. Ezek között is a fáradékonyág, az állandó kimerültség, a sápadt bőrszín, a légszomj, valamint a töredezett haj és körmök a legárulkodóbbak.

Mivel pedig a vasszint hat a szervezet oxigén-ellátóképességére, a teljesítmény romlásában is azonnal megmutatkozik mindez. De gyakori kísérő a koncentrációs zavar, amit egyébként gyermekek esetében hiperaktivitással társítanak, és sportolással igyekeznek „orvosolni”. „Ha azonban az ilyen figyelemzavar hátterében vashiány áll, a sport csak tüneti kezelést jelent, ráadásul az aktivitással tovább romolhat az anémiás helyzet.”

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó bejegyzések

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.