Barion Pixel
0

Pályázataink

Pályázat - Új mikrobiom működés vizsgálatán alapuló egészségipari szolgáltatás létrehozása

Kedvezményezett neve: SUPERFOODS Kft.

Projekt címe: Új mikrobiom működés vizsgálatán alapuló egészségipari szolgáltatás létrehozása

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.5-GYORSÍTÓSÁV-2021-00007

Szerződött támogatás összege:  116 763 048 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 77

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.08.31.

Az Új mikrobiom működés vizsgálatán alapuló egészségipari szolgáltatás létrehozása program keretében az alábbi programelemek kerülnek megvalósításra:

Projektünk megvalósulásának helyszíne a Dél-alföldi Régió. Az érintett megye: Csongrád-Csanád megye.

Projekt tárgyának tartalmi összefoglalója:

A mikrobiommal kapcsolatos kutatások eredményei jelentős mennyiségű új összefüggésre világítanak rá az emberi mikrobiom és az egészségi állapot között. Ezen összefüggések rámutatnak a krónikus, nem fertőző betegségek (Non-Communicable Diseases, NCD) és az emésztőszervi rendellenességének hátterében álló okokra és társtünetekre, ezáltal a mikrobiom egyensúlyának károsodására és annak diszfunkciójával való kapcsolatára. A kauzalitás jó pár esetben megerősítést nyer, azonban sokszor csak az együttes előfordulás állapítható meg, az okozati összefüggések bizonyítására a szerzők további kutatásokat sürgetnek. A modern életmódra jellemző  akaratlan  xenobiotikus expozíció miatt azonban kijelenthető, hogy a mikrobiom károsodásának szinte mindenki kitett napjainkban. Az emésztőszervi tünetek megjelenése már tartósan romlott, károsodott mikrobiota állapotot diszbiózist jelez. A tevékenység célja döntően egy új összefüggés feltárása.

Alapkutatási hipotézisünk, a vizsgálatba vont személyek egészségi állapota és erőnléte (objektív és szubjektív kondíciója) összefüggést mutat a személyek mikrobiom egyensúlyi állapotával. A mikrobiom egyensúlyi állapotát a testösszetétel számszerű értékei a vizelet, és a vér rutin laboratóriumi értékei, különösen azok egymáshoz viszonyított arányával megbízhatóan számszerűsíthető. Ezen összefüggés feltárása azért jelentős, mivel a mikrobiom pillanatnyi állapotára jellemző genetikai vizsgálatok értékei, a testösszetétel paraméterei valamint a vizelet és vér kémiai paramétereit az objektív sportteljesítmény és a szubjektív egészség-érzet közötti összefüggés azonosítása esetén lehetőség nyílik kisérleti fejlesztésre egy új, innovatív gyorsdiagnosztikai eljárás kidolgozására, tesztelésére. Kísérleti fejlesztés célja új, egyedi étrend-kiegészítő és vagy terápiás tápszer kifejlesztése a sporttáplálkozásban elterjedt italporok kiegészítésére a mikrobiom egyensúlyának helyreállítása és az egészséges mikrobiom fenntartása érdekében. A sporttáplálkozásban elterjedt italporok, shake anyagok célzottan egy-egy funkcionális tápanyag, makronutriens hatékony bevitelét szolgálják. Ezeknek a kiegészítése pro és prebiotikus tulajdonságú, egyedi recept kifejlesztésével indokolt. A kísérleti fejlesztés első lépése során azonosítjuk az italporok tulajdonságaihoz legjobban illeszkedő prebiotikus tápanyagokat, kijelöljük a komplex mikrobiális ökoszisztéma egyensúlyát kialakító és fenntartó prebiotikus összetevőket. Második fázisban az adagolási és felhasználhatósági keverékeket állítjuk össze, az esetleges segédanyagok receptúráját készítjük elő. Harmadik lépésben az alapkutatási eredményekre támaszkodva véglegesítjük a recept változatokat (legfeljebb három eltérő recept). A kísérleti fejlesztés lezárását a kész receptúrák összehasonlító vizsgálatával (organoleptikus, és beltartalmi vizsgálatok, illetve a hasznosulás objektívés szubjektív felmérésével) végezzük el. A kísérleti fejlesztés eredményeként a hasznosíthatóságához szükséges dokumentáció készül el. Ennek tartalma: egy validált receptúra, és a fejlesztési időszak alatt birtokunkba kerülő ismeretanyag alapján összeállított termékleírás és  a hozzá tartozó felhasználási javaslatok, valamint a termék gyártási leírása és a gyártási folyamat közgazdasági adatait is tartozó terméklapjai.

Projekt célja:

A projekt célja, azon belül az alapkutatás célja döntően egy új összefüggés feltárása. Alapkutatási hipotézisünk, hogy a vizsgálatba vont személyek egészségi állapota és erőnléte (objektív és szubjektív kondíciója) összefüggést mutat a személyek mikrobiom egyensúlyi állapotával. A mikrobiom egyensúlyi állapotát a testösszetétel számszerű értékei a vizelet, és a vér rutin laboratóriumi értékei, különösen azok egymáshoz viszonyított arányával megbízhatóan számszerűsíthető. Ezen összefüggés feltárása azért jelentős, mivel a mikrobiom pillanatnyi állapotára jellemző genetikai vizsgálatok értékei, a testösszetétel paraméterei valamint a vizelet és vér kémiai paramétereit az objektív sportteljesítmény és a szubjektív egészség-érzet közötti összefüggés azonosítása esetén lehetőség nyílik kísérleti fejlesztésre egy új, innovatív gyorsdiagnosztikai eljárás kidolgozására, tesztelésére. A projekt kísérleti fejlesztés célja új, egyedi étrend-kiegészítő és/vagy terápiás tápszer kifejlesztése a sporttáplálkozásban elterjedt italporok kiegészítésére a mikrobiom egyensúlyának helyreállítása és az egészséges mikrobiom fenntartása érdekében.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.