Barion Pixel
0

Dietetikus és egészségfejlesztő szerepe, megkülönböztetése

Dietetikus és egészségfejlesztő szerepe, megkülönböztetése

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a korábbi és a hatályos jogi szabályozás (Az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 15/2006. (IV.3.) OM rendelet, majd azt követően  A felsőoktatási szakképzések, az alap- és mesterképzések képzési és kimeneti követelményeiről, valamint a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet módosításáról szóló 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet) megkülönbözteti az egészségfejlesztő és dietetikus képzettséget.

A dietetikus az orvos- és egészségtudományi képzési területen megszerzett felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Az egészségügyi szolgáltatók és működési engedélyük nyilvántartásáról, valamint az egészségügyi szakmai jegyzékről szóló 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet alapján a dietetikusok nyilvántartásba vett egészségügyi szakdolgozónak minősülnek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg személyek, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése. A dietetikus jogosult egészséges és betegségben szenvedő egyének részére egyaránt táplálkozási tanácsadást nyújtani.

Egészségfejlesztőnek nevezzük, aki a sporttudomány képzési területén rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon (később sport- rekreációszervezés szak egészségfejlesztő szakirányán) felsőfokú (BSC) végzettséget szerzett. Az egészségfejlesztők szakmai tevékenységük keretében hozzájárulnak az egészséges életmód megalapozásához, az egészségfejlesztéshez, a rekreációs és mentálhigiénés kultúra kialakításához, feltételeinek megteremtéséhez és korrekciójához a családokban és társadalmi -egészségügyi, szociális, nevelési-oktatási – intézményekben, civil szervezetekben. Az egészségfejlesztő kizárólag egészséges személyek részére nyújt az egészséges életmódra, a helyes táplálkozásra vonatkozó tanácsadást, amely nem minősül egészségügyi szolgáltatásnak.

Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy táplálkozási tanácsadás céljából egészségfejlesztőink csak abban az esetben tudják fogadni, amennyiben nincsen semmiféle egészségügyi problémája és erről a tanácsadás megkezdése előtt írásban nyilatkozik.

A SUPERFOODS Kft. -nek nem tartozik a feladatkörébe az egészségi probléma vagy betegség felismerése, megállapítása, kivizsgálása és diagnosztizálása, erre vonatkozóan a Szolgáltató minden felelősséget kizár. A Szolgáltatás célja kizárólag egészségfejlesztés. Szolgáltató szakemberei azonban jelezhetik Ügyfeleiknek az általuk észlelt esetleges egészségügyi problémákat és javasolhatják, hogy kivizsgálás céljából forduljanak orvoshoz.

Ha fennálló, krónikus vagy bármilyen ismert betegségben szenved és Tanácsadáson kíván részt venni, abban az esetben kérjük, forduljon dietetikushoz! Amennyiben a Tanácsadási folyamat közben betegség vagy egészségügyi probléma következik be vagy ennek gyanúja merül fel, kérjük haladéktalanul jelezze ezt a körülményt a Tanácsadást végző szakembernek!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.