0

Ösztönök eltérítve – Az intuitív táplálkozás veszélyei

Manapság egyre több szó esik az INTUITÍV TÁPLÁLKOZÁSRÓL, amikor a testünk jelzéseit követve étkezünk. Kérdés, hogy ez mindig, mindenkinél beválhat e. Dr. habil. Fritz Péter, okleveles táplálkozástudományi szakember, az egészségtudományok doktora nyilatkozott a Ferencváros Zöld és Fehér című magazinjának a témáról.

Egymásra verik a köröket a divatos diéták és a felkapott táplálkozási irányelvek, és hol egyik, hol másik áll épp nyerésre, azt hirdetve magáról: pontosan tudja, mi kell a testünknek, hogy jól érezzük magunkat benne. De vajon jobban tudják a szervezetünknél is?

A kérdésre a válasz elsőre magától értetődőnek tűnik: nem! A sokszor marketing érdekek mozgatta táplálkozási trendek rengetegében ráadásul üdítően tisztának és eredetinek hangzik a tanács, mely szerint a külsőleg diktált szabályokat félredobva hallgassunk a valódi szükségleteinkre. Pont erre épít az intuitív táplálkozás elmélete. Alappillére, hogy a kalóriák számolgatása helyett figyeljünk inkább a szervezetünk jelzéseire, mert az ösztönösen tudja, mikor, miből, mennyire van szüksége. Az állatvilág éppen ezen az elven működik: egy vadon élő oroszlán akkor és annyit eszik, amikor és amennyit a szervezete megkíván.

Csak mértékkel

Miközben viszont ez a szavannákon vegytisztán működik, egy szabályrendszerek közé szorított, ezerféle behatástól terhes társadalomba már csak komoly fenntartásokkal ültethető át. Gondoljunk csak bele a következő élethelyzetbe: ülünk egy színházban, és az előadás kellős közepén azt érezzük, hogy megkívántuk egy almát. Mit teszünk? Elővesszük a táskánkból, és beleharapunk? Nem, mert a társadalmi normák ezt nem engedik meg nekünk. „Ennél is sokkal fontosabb ugyanakkor, hogy szinte elválaszthatatlan egymástól a valódi intuíció és a manipulált vágy” – árnyalja tovább a képet állandó szakértőnk, Dr. habil. Fritz Péter. „Akármit csinálunk, akármerre megyünk, ingerek tucatja ér minket, és ezek észrevétlenül is hatnak ránk.

Elég egy pillantás egy óriásplakátra, amelyen valaki épp beleharap egy szelet csokoládéba, és máris olthatatlan vágyat érzünk valami édesség után.” Ahhoz tehát, hogy tisztán a késztetéseink alapján tudjunk táplálkozni, egy stabilan steril környezetre lenne szükség, amely garantálni tudja, hogy a belső hangunk minden zörejtől mentesen jut el hozzánk.

Ideális egyveleg

Ez persze nem azt jelenti, hogy az intuíció hamis dolog lenne. Mindenkinél működik – kinél jobban, kinél kevésbé. Az előbbi csoportba tartozó emberek azonban – ha megfelelő technikákkal igyekeznek szinten tartani azokat – meghatározott keretek között tudnak építeni az ösztöneikre. A szakember valós példát is hoz rá, hogyan. „Van olyan, hogy valaki hirtelen elkezd megkívánni bizonyos típusú zöldségeket, olyanokat, melyeknek magas a magnéziumtartalma, ennek a hátterében pedig ténylegesen a csökkent magnéziumszint áll. Vagy úgy emeli be az étrendjébe a tejtermékeket, hogy azt nem szakember javasolta neki – egy laborvizsgálattal aztán ki tudjuk mutatni, hogy kalcium-hiányban szenved.” A hangsúly azonban épp ez utóbbin van: a tudományos igazolást nem spórolhatjuk meg. Éppen azért nem, mert az intuícióink nagy része manipulált, ennek pedig nem vagyunk tudatában. „Mindenképp üdvözlendő, hogy az intuitív táplálkozás kerüli a szélsőségeket, ebben a tekintetben a táplálkozástudománnyal közös nevezőn állnak. Azonban önmagában erre építeni komoly veszélyeket rejt magában. Ideális esetben a két megközelítés egymás mellett, egymást kiegészítve, egymás erősségeit elismerve és előtérbe helyezve érvényesül.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó bejegyzések

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.