Méregtelenít
0

Jótékony öntisztulás

Jótékony öntisztulás

Méregtelenítés – felkapott kifejezés, amely az utóbbi években egyenesen divatot teremtett. Olyan hullámot, amely szerint megfelelő időközönként a vágyott felfrissülés jegyében érdemes beiktatnunk egy tisztítókúrát, hogy szervezetünket megszabadítsuk a benne felhalmozódott méreganyagoktól.

Orvosi értelemben azonban a méregtelenítés egészen mást jelent. A szervezetbe került életveszélyes vagy toxikus anyagok eltávolítását, amely szakavatott segítséget és felügyeletet feltételez. Számtalan olyan élelmiszer van, amely tartalmazhat mérgező elemeket, de a gyógyszerek nem megfelelő vagy túlzott alkalmazása, valamint az alkoholfogyasztás is indukálhatja ezt. “Ettől függetlenül a méregtelenítés név alatt futó trend fő mozgatórugói, az egészségmegőrzés és a tudatosabb élet irányába való elmozdulás, mindenképp üdvözölendőek. Az azonban már más kérdés, hogy ezek a rapid tisztítókúrák könnyen helyettesíthetők lennének” – szögezi le dr. Habil. Fritz Péter, állandó szakértőnk.

Méregtelenít
Nonstop takarítás

Az emberi szervezet maga a csoda! Például azért, mert van két olyan szerve – a vese és a máj –, amely a különböző káros vagy nem hasznos anyagokat tökéletesen hatástalanítani tudja, átalakítja, és az anyagcsere folyamatokon keresztül el is távolítja. Márpedig ez a tisztítórendszer nonstop működik – feltéve persze, hogy minden szükséges üzemanyagot megkap hozzá. “A vese számára ezt jelenti a víz. Ha ugyanis nem megfelelő a koncentráció, a toxinok nagyobb mértékben felszaporodhatnak, ami hamar funkcionális problémákat okozhat. A májat pedig alapvetően óvnunk kell a túlmunkától, hiszen a májsejtek nagyon nehezen regenerálódnak.” A szakértő a receptet is megadja ehhez: a szezonalitáshoz illeszkedő, változatos étrend, magas rostfogyasztás, minél több friss zöldség és gyümölcs. Ha emellett sokat vagyunk a friss levegőn, megfelelően időzített napozással támogatjuk a D-vitamin szintézist, és ügyelünk a fizikai aktivitásra, a máj és a vese tökéletesen ellátja a méregtelenítő feladatát. “Márpedig ha ezt adottnak vesszük, nem kell tartanunk az élelmiszerekben előforduló különböző adalékanyagoktól, sem az azokból fakadó betegségektől.”

.

Lassan, de biztosan

Ezzel a természetes önműködő folyamattal szemben a rapid, néhány napos tisztítókúrák egészen más elveken működnek. A nagy mennyiségű folyadékbevitel révén átmossák a szervezetet, mellette pedig minimálisra csökkentik a kalóriabevitelt. Ennek van egy látványos következménye: a súlycsökkenés. 5 nap alatt akár 8 kg feleslegtől is meg lehet szabadulni így, ami sokakban keltheti azt a benyomást, hogy a kúra célt ért. “A túl sok folyadék azonban káros is lehet, hiszen a nem kívánatos anyagokkal együtt a hasznos elemeket is kimossa a szervezetből. Ha pedig felborul a bélflóra egyensúlya, az emésztőrendszeri problémákhoz, gyakoribb megbetegedéshez, koncentrációzavaroz és teljesítményromláshoz vezet. Ez pedig a sportban éppolyan magas ár, mint a sporton kívüli életben. Arról nem is beszélve, hogy a méregtelenítő kúrák hatékonyságát tudományosan még nem igazolták.” Ráadásul a gyorsaság szemszögéből nincs érdemi különbség a két lehetséges út között. “Egy pohár víz azonnal segít a vesének, ehhez egy szelet teljes kiőrlésű pirítós friss zöldséggel kísérve, és pár nap alatt helyre is áll a természetes méregtelenítő rendszer. Ennek pedig hamar érezhető haszna van: frissebbnek, fittebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat.”

Táplálkozási tanácsadás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó bejegyzések

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.