0

Mayer Lívia dietetikus a Nemzeti Sportban

A legeredményesebb, legsikeresebb profi focicsapatokat dietetikus is segíti - külföldön és itthon egyaránt! A Superfoods Team szakemberei többek között a Ferencváros és a Honvéd labdarúgóinak étrendjéért is felelnek! Dietetikusunk, Mayer Lívia nyilatkozott a sporttáplálkozás fontosságáról a Nemzeti Sportnak!

apunk megkereste Magyarország egyik vezető sporttáplálkozási cégét, a SuperFoods Kft.-t – amely többek között az FTC és a Budapest Honvéd labdarúgóinak étrendjét állítja össze –, hogy felmérjük, mennyire elterjedt a hazai futballcsapatoknál a személyre szabott étkezés.

„Hazánkban mindössze néhány éve indult el a sportdietetikai továbbképzés, így a sporttáplálkozás még gyerekcipőben jár. Noha nyugaton teljesen kiforrott szakágról beszélhetünk, térségünkben egyelőre nem annyira jellemző az alkalmazása. A keleti szomszédjainknál még rosszabb a helyzet – kezdte az értékelést a SuperFoods dietetikusa, Mayer Lívia. – Van még hova fejlődni szakmailag, amihez elengedhetetlen, hogy a klubok vezetősége, az edzők és a játékosok felismerjék, a megfelelő étkezésnek jelentős szerepe van a sikerekben.”

„A legtöbb magyar csapatnál kollektív étkeztetés folyik, azonban a játékosok testösszetétele (zsír-izomtömeg arány), posztja eltérő, fontos tehát a személyre szabott étrend összeállítása. Egyénenként eltérő mely étrend-kiegészítőkre van szükség, s fontos figyelembe venni a játékosok ízlését is.”

„A futballistáknak hathetente testösszetétel-mérésen kell részt venniük, ahol a kapott eredmények nagyban befolyásolják, milyen étrendet állítunk össze számukra, szükség van-e beavatkozásra. Ha valaki hízékonyabb, vagy éppen nehezebben építi az izomzatát, másfajta táplálkozásra van szüksége. Eltérő az étkezés a verseny- és a pihenőidőszakban.

Utóbbinál nagyobb a játékosok szabadsága, de akik hízékonyabbak, jobban kell figyelniük. Meccsek előtt fontos a szénhidrátfeltöltés, hiszen abból nyerjük az energiát, ilyenkor leginkább tésztaételeket szoktunk javasolni. Emellett általánosságban elmondható, hogy az étrend fontos részét képezik a gabonaalapú köretek, sovány húsok, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.”

A dietetikus azt is elmondta, folyamatosan ügyelnek a játékosok, az edzők visszajelzéseire, abban az esetben, ha gyengébb a hatékonyság, változtatnak az étrenden. Törekszenek a szezonalitásra, valamint igazodnak a különböző időszakokhoz (alapozás, bajnokság, pihenés).

A teljes cikk itt olvasható

Ha szeretne egészségesen táplálkozni, vagy felmérné szervezete jelenlegi állapotát látogasson el hozzánk egy személyes konzultációra! Az egészség, a vitalitás és a jó közérzet a tudatos táplálkozással kezdődik.

Bejelentkezés

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó bejegyzések

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.