Jogi nyilatkozat

a dietetikus és egészségfejlesztő által ellátható táplálkozási tanácsadásról

A SUPERFOODS Korlátolt Felelősségű Társaság elkötelezett a jogszabályok valamint a szakmai és etikai szabályok betartása mellett. Erre tekintettel tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a korábbi és a hatályos jogi szabályozás is – nevezetesen az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 15/2006. (IV.3.) OM rendelet, majd azt követően  a felsőoktatási szakképzések, az alap- és mesterképzések képzési és kimeneti követelményeiről, valamint a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet módosításáról szóló 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet – megkülönbözteti az egészségfejlesztő és dietetikus képzettséget az alábbiak szerint:

A dietetikus az orvos-és egészségtudományi képzési területen megszerzett felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Az egészségügyi szolgáltatók és működési engedélyük nyilvántartásáról, valamint az egészségügyi szakmai jegyzékről szóló 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet alapján a dietetikusok nyilvántartásba vett egészségügyi szakdolgozónak minősülnek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és betegség személyek, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése. A dietetikus jogosult egészséges és betegségben szenvedő egyének részére egyaránt táplálkozási tanácsadást nyújtani.

Egészségfejlesztőnek nevezzük, aki a sporttudomány képzési területén rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon (később sport- rekreációszervezés szak egészségfejlesztő szakirányán)  felsőfokú (BSC) végzettséget szerzett. Az egészségfejlesztők szakmai tevékenységük keretében hozzájárulnak az egészséges életmód megalapozásához, az egészségfejlesztéshez, a rekreációs és mentálhigiénés kultúra kialakításához, feltételeinek megteremtéséhez és korrekciójához a családokban és társadalmi -egészségügyi, szociális, nevelési-oktatási – intézményekben, civil szervezetekben. Az egészségfejlesztő kizárólag egészséges személyek részére nyújt az egészséges életmódra, a helyes táplálkozásra vonatkozó tanácsadást, amely nem minősül egészségügyi szolgáltatásnak.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy táplálkozási tanácsadás céljából egészségfejlesztőink csak abban az esetben tudják fogadni, amennyiben nincsen semmiféle egészségügyi problémája és erről a tanácsadás megkezdése előtt írásban nyilatkozik.

Ha fennálló, krónikus vagy bármilyen ismert betegségben szenved, abban az esetben kérjük, forduljon dietetikushoz.

Budapest, 2019.11.27.

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.