0

Célzott gyarapodás

A mérleg nyelve nem hazudik. Akkor is őszinte, amikor többet kell jeleznie az ideálisnál, ahogy megmutatja azt is, amikor alatta vagyunk ennek. De egyik állapot sem jár kevesebb munkával a másiknál. Mert bár a testsúlyból ésszerűen faragni köztudottan önfegyelmet és szoros kontrolt igénylő feladat, azt (jól) építeni sem megy másként.

Az első kérdés persze az, hogy mi is indokolhat egy célzott testtömegnövelést. A sporttól függetlenül is számos élethelyezt indukálhatja ezt – egy betegségtől az átgondolatlan diéták okozta hiánytünetek enyhítéséig. Az élsport azonban csak tovább gyarapítja a lehetséges okok számát. A súlykategóriás és látványsportágaknál adja magát mindez, azzal a különbséggel, hogy míg előbbinél a száraz izom építése az elsődleges cél, utóbbinál megengedett, hogy az izom mellett arányosan a zsírtömeg is gyarapodjon, hogy aztán a szálkásítás időszakában ezt a plusz zsírt le lehessen dolgozni. „Összességében elmondható, hogy sportolói oldalról a fő cél az izomtömeg növelése. Ez elsőre hallásra – különösen a fogyás küzdelmeivel összevetve – könnyűnek tűnhet, pedig nagyon komoly tervszerűséget kell, hogy feltételezzen. Különben hiába mutat többet a mérleg, egyáltalán nem biztos, hogy izomban gyarapodott a versenyző” – teszi hozzá dr. habil. Fritz Péter, táplálkozástudományi szakértő.

(Ir)reális elvárás

Az izmok építése pedig akkor lesz eredményességben is mérhető, ha megfelelő ütemben zajlik. Az élsport persze ritkán türelmes, a siker kulcsának tartott izomerőt azonnal akarja. A hamariság azonban könnyen a visszájára sülhet el. Ha túlzó az izomtömeg elvárás, a sportoló könnyen belelovalja magát egy olyan testtömegnövelésbe, ami aztán nem kívánatos zsírt is hoz magával. Ráadásul ennek lehet egy káros pszichés vetülete is az irreális elvárások miatti kudarcélmény nyomán. „Összességében egy nagyon érzékeny játékról van szó, amelyben jól kell eltalálnunk, mi az ideális plusz, és az menny idő alatt építhető fel reálisan. Ráadásul ez nem csak sportág- és azon belül posztfüggő, de a sportoló szervezetén és annak alkalmazkodóképességén is nagyon sok múlik.”

.

Nem több, hanem más

Adja magát a kérdés: a testtömegnövelés sikerein milyen arányban osztozik egymással az edzésmunka és a megfelelő táplálkozás? Laikusként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindez elsősorban több tréninget feltételez – pedig egy élsportolónak már nincs hova feljebb kapcsolnia. Nem több edzésre, inkább más típusú, átgondolt terveken nyugvó edzőmunkára van tehát szükség ebben az időszakban. Ehhez persze a megfelelő tápanyagokat is biztosítanunk kell: a makroelemek alapvetően változatlanok, izomtömegnövelésnél megemelt fehérjebevitellel, az össztömeg növelésénél magasabb zsírbevitellel kiegészülve „Ráadásul a regenerációt lehetővé tevő pihenés ilyenkor aranyat ér. A restitúciós etapokban ugyanis a szervezet nagyon fontos építőmunkát végez. A semmittevés tehát csalóka, nagyon aktív belső biokémiai folyamatokat takar” – hangsúlyozza a szakember.  „Az edzői stáb oldaláról ez sokszor komoly kompromisszumokat és belátást igényel, hiszen nehéz elengedni egy-egy értékes edzésalkalmat a pihenés javára. De ha megadjuk a lehetőséget a megfelelő regenerációra, az egy jól meghatározott edzéstervvel és a megfelelő étrenddel kiegészülve akár 2-3 hét alatt látványos, kilogrammokban mérhető eredményt hozhat.”

Táplálkozási tanácsadás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó bejegyzések

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.