0

Fokhagymás sütőtökkrém

A sütőtök számtalan egészségvédő hatással bír, igazi őszi-téli superfood! Most egy finom és egészséges receptötletet hoztunk, amelyet bárki könnyen és gyorsan elkészíthet!

Asütőtök sokkal egészségesebb, mint hinnéd!
A sütőtök a kabakosok csoportjába tartozó zöldség, béta-karotin és kálium tartalma magas, de megtalálható benne a C-vitamin, a foszfor, valamint a magnézium is.
Összetevőit tekintve immunerősítő, de a csontanyagcsere folyamatokban is részt vesz.

Élénk narancs színét karotin tartalmának köszönheti, amelynek fontos szerepe van abban, hogy biztosítsuk a zsíroldékony A-vitamin (retinol) szükségletünket.
Hazánkban elsősorban magában sütőben, vagy krémlevelesként, esetleg édesség alapanyagaként kerül felhasználásra, pedig ideális egytálételek, krémek és köretek elkészítéséhez is. Hűvös helyen hosszan eltartható, ősztől egészen januárig beszerezhető zöldség.

A karotin az A-vitamin előanyaga, a szervezet ideális esetben ebből a vegyületből fedezi A-vitamin szükségletét. A karotint az emberi szervezet enzimjei átalakítják, később pedig a májban raktározódik. Szerepét tekintve egyrészt hámvédő, másrészt a szem megfelelő működéséért felelős, hiányának elsődleges tünete a farkasvakság. Felnőttek szükséglete 650-750 mikrogramm/nap (EFSA, 2015), ennek pedig 2/3 részét a karotinból szükséges biztosítani.

A béta-karotin erős antioxidáns, ezért megvédi szervezetünket a nem fertőző krónikus kórképektől, főleg a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésektől. Hazánkban is gyakori az alacsony A-vitamin szint, főleg a téli és tavaszi hónapokban.

Fokhagymás sütőtökkrém
Hozzávalók
  • 1 közepes sütőtök
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál repceolaj
  • 2 evőkanál frissen aprított petrezselyemzöld
  • 1/2 teáskanál himalájai só
  • 1 evőkanál natúr joghurt
Tálaláshoz
  • pirítós
  • extra szűz olívaolaj
Elkészítés

A tököt feldaraboljuk, magházát kikaparjuk, és a tökhúst 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt puhára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A héjából kivájjuk és 30 dkg-ot a többi hozzávalóval együtt krémesre pürésítünk. Pirítósra kenve, ízlés szerint kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Jó étvégyat kívánunk!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó bejegyzések

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.