0

Az L-arginin

Az L-arginin egy aminosav. Az aminosavak a fehérjék, izmok építőkővei, az emberi test összesen 20 félét tartalmaz.

z L-arginint a szemi-esszenciális aminosavak közé soroljuk, ami azt jelenti, hogy szervezetünk részben képes előállítani, de nagyobb igénybevétel esetén; növekedési időszakokban, fokozott fizikai és szellemi megterhelésnél, vagy lebetegedésnél már nem termelődikkellő mennyiségben, így szükségessé válhat pótlása.

Feladatai

🧩 Értágító hatása miatt javítja a keringést, így fokozza az oxigén-, a tápanyag-, a folyadék- és a hormonszállítást. A súlykontrollban is fontos aminosavként tekintünk rá, mert a lerakódott zsír bontásában segíti szervezetünket.

Kedvező az immunválasz tekintetében, aktivizálja a csecsemőmirigyet, gyorsítja a sebgyógyulást, mert fokozza a fehérjetermelést a bőrben és kötőszövetekben, sőt csökkenti a műtéti sérülések után fellépő fertőzésének esélyét.

Szívünk és artériáink falait megvédi, növeli a szív vérellátását, érelmeszesedés ellen pedig szintén preventív hatású. Szexuális panaszokra is pozitívan hat, amennyiben keringésből eredő merevedési panaszok lépnek fel.

💪 Segítségével fokozható az izomnövekedés, az izomerő, kezelhető az izomgörcs, a gyengeség, valamint a fájdalom is. Ezeken felül növeli az izomglikogén tárolását, részt vesz a kreatin termelésében, aminek köszönhetően nagyobb energiatartalékok alakulnak ki az izmokban. Támogatja az izmokból történő tejsav elszállítását, ezáltal kitartóbban mozoghatunk, továbbá csökkenti az izomlázat is. Gyorsítja a sérülések utáni felépülést, elősegíti a sovány izomtömeg növekedését, de fontos hangsúlyozni, hogy a regenerációban is komoly javulást eredményez.

📉 L-arginin hiány előfordulhat fehérjeszegény diétánál, fertőzéseknél, vagy égés következtében.

🍖Természetes formában megtalálható a magas fehérje tartalmú élelmiszerekben: húsokban, tejtermékekben, spirulina algában, hüvelyesekben és gabonafélékben.

👨‍🔬Egy olasz, 2021-ben megkezdett reprezentatív vizsgálat határozottan igazolja, hogy a COVID vírussal kezelt kórházi betegek állapota javuló tendenciát mutat az L-arginin alkalmazásának hatására. A vizsgálat még javában tart, de a jelenlegi eredményekből következtethetünk az L-arginin hatékonyságára, hiszen hatásosnak bizonyult eddig a tüdőre gyakorolt értágító hatásának köszönhetően, ugyanis a légzésfunkciót javítja. (1)

🩺Májbetegségek, vesebetegségek és cukorbetegség esetén mindenképpen orvosi konzultáció szükséges, amennyiben étrend-kiegészítőként alkalmaznánk!

Webshopunkból megvásárloható magas L-arginin tartalmú Elastic Shine termékünk: https://superfoodteam.hu/termekek/termekkategoriak/vitaminok-es-asvanyi-anyagok/elastic-shine

Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8428476/

doi: 10.1016/j.eclinm.2021.101125

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó bejegyzések

Bevásárló kosár

Close
0
Az Ön kosara
  • No products in the cart.